Mixcsabi

Meez 3D avatar avatars games

magunkról

Férfi és nő, huszonöt és harminc, hangtechnikus és író, vak és látó.  

 

Életünk, gondolataink, küszködéseink, dühöngéseink.

Vaszilisza

Meez 3D avatar avatars games

Van internet a kisszobában,

2009.01.29. 09:00 | Vaszilisza | Szólj hozzá!

amit nem volt egyszerű elérni.

Adva van a modem, a router (csak kábeles megoldás érdekel, van így is épp elég nagy háttérsugárzás az életünkben), az én asztali gépen, a stúdiós asztali gép meg a laptop.
 
Mivel a telefon a hálószobába jön be, az ADSL modemet annak idején elég természetesen oda tettük le; mellé a routert, és ment kétfelé a hosszú zsinór, a stúdióba és hozzám. Plusz a laptopnak is volt egy húszméteres kábel feltekerve.
 
A nagyon-hosszú zsinórt, az enyémet, időközben, a ház villanyvezetékeinek cseréjekor legnagyobbrészt behúzattuk a falba, az fix. Ki lehetne szedni, de le kellene vágni róla a csatlakozót, aztán meg krimpelőfogót szerezni hozzá... esélytelen. Meg igazából felesleges is.
 
A (koax) kábel most a nappaliban, az én gépem mellett jön be a házba. Ami azt jelenti, hogy az információs központot (modem + router) át kell helyezni az íróasztalom melletti szekrény tetejére, pont oda, ahol egyébként az eddig nekem dedikált utp kábel kijön a falból. Adná magát a megoldás: a modem és a router összekötését megoldja az eddigi egérfarknyi cérna, a  falba húzott kábel ezután az én gépem helyett a stúdiósat szolgálja ki, hozzám elér egy kétméteres új, ami van is tartalékban, és még a laptopnak félretett darab is megmarad.
 
Csak épp lakik velünk egy Murphy nevű alak is – és a falba húzott kábel nem ér el a stúdiós gépig, ami egyébként várható volt, hiszen úgy lett kiszámolva, hogy a középre rakott ADSL-infóközponttól (router) az én gépemig jó legyen.
 
Sebaj, még mindig ott van az a kábel, ami korábban a stúdiós gépet kötötte össze az ADSL-infóközponttal. Már csak egy hosszabbító (utp toldó) kell, hogy a falba húzott kábelt egybekapcsolhassuk a stúdiós LAN-nal, és menni fog.
 
Nem a megoldás maga a poén, nem is az, hogy az amúgy egyszerű konfig kigondolásával vagy másfél órát szenvedtünk, mert nem volt olyan pillanat, amikor mind a ketten egyszerre értettük volna, mit hova akar húzni a másik és miért (igen, a térképet is mindig irányba forgatom), hanem az, hogy közben rájöttem, hogy fogalmam sincs, egyáltalán mit csinál a router, hogyan és miért: jelenleg sima Y elosztóként használjuk a miénket, de kezdem sejteni, hogy ez azért méltatlanság. Próbaképpen rákerestem, olyan kifejezések jöttek vissza, mint MAC klónozás, port forwarding...
 
Ha egyszer unatkoznék... :-D

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalek.blog.hu/api/trackback/id/tr94909771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
süti beállítások módosítása