Mixcsabi

Meez 3D avatar avatars games

magunkról

Férfi és nő, huszonöt és harminc, hangtechnikus és író, vak és látó.  

 

Életünk, gondolataink, küszködéseink, dühöngéseink.

Vaszilisza

Meez 3D avatar avatars games

Karácsonyi leállás, avagy nem vagyok olyan Stádiumban, hogy az egész Világnak Hitelt adhassak

2009.01.13. 10:30 | Mixcsabi | Szólj hozzá!

 

A sztorihoz tudni kell, hogy én mint megváltozott munkaképességű munkavállaló, egy nonprofit szervezetnél dolgozom, internetes távmunkában.
Tavaly július óta megtapasztalhattam a bértámogatás előnyeit és hátrányait is.

Röviden arról van szó, hogy az állam megfinanszírozza azoknak a fogyatékkal élő embereknek a bérét, és járulékait, akiket alkalmazásba vesz egyéni vállalkozó, nonprofit szervezet, egyesület, stb. Ez persze nem túl egyszerű, hiszen millió feltételnek kell hozzá megfelelni, ráadásul rengeteg papírmunkával is jár az akkreditáció.
/ Lásd még: 177/2005 (IX.2) Korm.r. a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásáról /

A lényeg, hogy több különböző feltételsoron átverekedve magad, 40-100%-os mértékig lehet megkapni a támogatást, ami még 100% esetén sem haladhatja meg (havonta) a tárgyévet megelőző második év - a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett - nemzetgazdasági éves bruttó átlagkereset egytizenketted részének 60-120%-át (ez a munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettségtől függ.) Tényleg nem túl egyszerű.

Összefoglalva: a fejedre eső bérköltségnek (ami összegszerűen kijöhet a két év előtti bruttó átlag 60-80-120%-ára) a 40-50-100 százalékát az állam állja. A legkevesebb az átlagbér 60%-ának megtérített 40%-a, és legtöbb eszerint az átlagbér 120%-ának megtérített 100%-a. A dologban még az is frankó, hogy a fogyatékkal élő személy mellé fel lehet venni segítőt is, aki után szintén meg lehet igényelni ugyanezt a bértámogatást.

Aki még tudja követni, tovább olvashat. :-)

Ezek voltak eddig azok a részek, amik a neten az akkreditáció alatt több oldalon, nyilván igényesebben megfogalmazva vannak fenn.

Mik is az előnyei?

1. Ha valaki tényleg aktívan, értelmes munkát végeztet, akkor a haszon, vagy profit, amit az ilyen személy munkája hoz, az tényleg teljes egészében haszon, hiszen nem ebből kell a fizetést meg a járulékokat finanszírozni.
2. Ha tényleg normális munkavégzés zajlik, azaz nem gombválogatás, az ilyet végző ember úgy is érzi, hogy dolgozik, tagja a közösségnek, a munkájából haszon származik, szóval önbecsülést is teremthet.

De megvannak ám ennek a hátrányai is. A bértámogatást nem azonnal utalják, az átfutási idő legalább egy, de gyakran két, sőt előfordul, hogy három hónap. Ezt az ember persze tudomásul veszi, adminisztráció, kiutalás, beutalás, átutalás, a jószándékú munkáltató, szerencsére az enyém ilyen, fogát szíva ugyan, de a járulékokat kifizeti előre (értsd: meghitelezi az államnak), ilyenkor ugyan nincs bérfizetés, de aktív munkát gyakran nem is várnak el. Aztán beindul a dolog, és jönnek a pénzek, ha néha akadozva is. Bürokrácia, mit csináljunk.

Ami viszont most tényleg felháborító volt, hogy a karácsony utáni kifizetések is csúsznak, hiszen állítólag leállások és szabadságolások vannak a munkaügyi központban.

Tényleg?

Vajon a banknál, ahol a lakáshitelünk van, miért nincs ilyen?

Decemberben két hónap törlesztőjét is utalni kellett, mert a havi törlesztés fordulónapja hónap legelején van, vagyis a decemberit elutaltuk másodikára, a januárit meg, az újévi munkanapátrendezések miatt, harmincegyedikére, ugyanis a bank szigorúan a lejárat előtti utolsó munkanapra szeretné már ott tudni az összeget - amit mi ugyan el is utaltunk, de a bankszünnapok miatt nem ért oda, bezzeg az sms egyből jött, hogy elmaradásunk van.

A számlák befizetésekor miért nem lehet arra hivatkozni, hogy "bocs, de leállás volt Önöknél is nem?"? Eddig egyetlenegyszer láttam olyat, hogy a számla kifizetési határidejét maguktól meghosszabbították, ez egy villanyszámla volt, amit technikai okokból nem tudtak idejében kiküldeni. Egyébként fizetni kell, mint a katonatisztnek, mert, ha nem, akkor felszólítás, meg behajtócég, meg irgum-burgum.

Összefoglalva, én persze jó polgárként hitelezzek az államnak, mert az üdvös, és úgy sem tehetek mást, az állam vigyáz rám, óv, véd, és csak a javamat akarja, főleg, ha én odaadom neki.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalek.blog.hu/api/trackback/id/tr76874406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
süti beállítások módosítása